”I Finland satsar vi nationellt skamligt lite på vården av äldre. Äldre lämnas åt sitt öde medan vi monterar ner äldreomsorgen och skärper kriterierna för vård,” säger HvM Noora Narsakka, som i sin avhandling undersöker hur man inom heldygnsomsorgen kan öka den fysiska aktiviteten och rörligheten hos äldre, något som är viktigt för de äldre själva och samhällsekonomiskt lönsamt.
HvM Noora Narsakka, 36, har efter sin sjukskötarexamen avlagt magisterexamen i Esbjerg i Danmark inom ett internationellt examensprogram. Före sin magisterexamen arbetade hon inom hemvården och heldygnsomsorgen för äldre.
För närvarande arbetar jag på heltid med en doktorsavhandling vid institutionen för vårdvetenskap vid Åbo universitet. Jag undersöker hur äldre personers fysiska aktivitet och rörlighet kan främjas med hjälp av miljöfaktorer inom heldygnsomsorgen. Mitt arbete är deltagande forskning, det vill säga vi söker och genomför lösningar för att främja rörlighet tillsammans med äldre, deras anhöriga och vårdpersonalen. Jag upplever att en deltagande undersökning är viktig, eftersom min erfarenhet från praktiken var att intressentgruppernas kompetens och erfarenheter inte utnyttjas tillräckligt i utvecklingen av verksamheten. Forskningen måste naturligtvis göras tillsammans med de äldre, eftersom det undersökta ämnet direkt berör deras liv. En deltagande undersökning ger också personalen möjlighet att utveckla sin egen och sin organisations verksamhet.
Mina doktorandhandledare är professor (tf.) Minna Stolt och professor Riitta Suhonen från institutionen för vårdvetenskap. Dessutom har jag en utländsk mentor, Barbara Groot, från Vrije Universiteit i Amsterdam, Holland, som har särskild expertis inom deltagande forskning med äldre. Stöd och handledning av mer erfarna personer är nödvändiga, även om doktorsavhandlingen är ett mycket självständigt arbete. I min undersökning deltog dessutom några studerande samt en avlönad forskningsassistent som bland annat deltagit i en del av fältarbetet.
Den senaste delstudien i avhandlingen bestod av aktionsforskning där målet var att skapa en bestående förändring i det undersökta ämnet: Ökad rörlighet för äldre inom heldygnsomsorgen och en undersökning av denna förändringsprocess. Utan de äldre, deras anhöriga och vårdpersonalen som deltog i utvecklingen som medforskare skulle undersökningen inte ha varit möjlig.
En del äldre personer behöver heldygnsomsorg under de sista åren i sitt liv.
Vården sker traditionellt i slutna enheter där vardagen tyvärr ofta är passiv och saknar stimulerande aktiviteter. Äldre personer bör dock enligt sin funktionsförmåga stödas i ett så aktivt och stimulerande liv som möjligt. Detta har betydelse för individens välbefinnande, men också för samhället till exempel med tanke på kostnader för vården. Orörlighet försämrar funktionsförmågan ytterligare och ökar vårdbehovet.
Med hjälp av miljön kan man även med mycket små kostnader stöda lösningar som främjar aktiviteten, vilket hittills knappt har beaktats i vårdenheterna. Till exempel kunde man utöver en tillgänglig miljö producera fler aktiverande och stimulerande element i den fysiska miljön. Att beakta faktorer i den fysiska miljön inom heldygnsomsorgen räcker dock inte i sig för att möjliggöra fysisk aktivitet, eftersom en stor del av dem som bor inom heldygnsomsorgen behöver fysiskt stöd eller handledning för att kunna röra på sig. Utöver verksamheten för dem som arbetar med äldre är också organisationernas policyn, värderingar och normer viktiga.
Doktorandarbetet varierar beroende på forskningens fas och tidtabellen för andra uppgifter som ingår i arbetet.
Under aktionsforskningsen tillbringade jag under ett år en betydande tid på fältet, det vill säga vid den enhet för heldygnsomsorg som deltog i undersökningen. Ibland undervisar jag grundexamensstuderande vid institutionen för vårdvetenskap. Största delen av arbetstiden går dock åt till självständigt arbete vid datorn. Jag arbetar till största delen på distans. Till arbetet hör också tidvis möten och andra träffar samt handledning av grundexamensstuderande på distans eller på plats vid vårdvetenskapliga institutionen.
Fyra delstudier av min doktorsavhandling är klara och för närvarande skriver jag ett sammandrag. Jag disputerar 2025. Äldreomsorgens rykte är mycket sämre än det borde vara, eftersom diskussionen i medierna i hög grad är negativ. Arbetet inom tjänsterna för äldre är givande och meningsfullt och där arbetar yrkespersoner som är framgångsrika inom sitt arbete. Jag hoppas att genom mitt eget arbete som forskare kunna vara med och utveckla såväl den vård som äldre får som motivationen och entusiasmen hos de yrkesutbildade personer som arbetar där, nu och i framtiden.
ÅUCS-stiftelsens finansiering (3 000 €) hade stor betydelse för aktionsforskningen. Med hjälp av den kunde vi lägga till aktiverande element i miljön. Dessutom täckte finansieringen kostnaderna för materialinsamlingen, såsom hyran för apparater som mäter aktivitet. Utan denna finansiering hade det inte varit möjligt att genomföra projektet.