Taru Garthwaites doktorsavhandling inom klinisk fysiologi och nukleärmedicin granskades vid Åbo universitet i september 2024. I juli 2024 talade hon om sin forskning i Glasgow, vid den europeiska konferensen inom idrottsvetenskap. ÅUCS-stiftelsen möjliggjorde deltagandet med ett resestipendium.
”Att sitta stilla för länge är skadligt för hälsan. Redan små val och ökad rörelse i vardagen istället för långvarigt sittande kan ha betydelse för hälsan hos personer som rör sig lite. Det behövs inte alltid svettiga träningspass. Att minska sittandet och öka även lätt motion kan gynna ämnesomsättningen trots att konditionen eller vikten inte ändras eller motionsrekommendationerna inte uppfylls. Även en liten ökning har betydelse.”
Garthwaite har tagit sig in på forskarbanan via sitt eget motionsintresse, först via studierna i näringslära och idrottsmedicin och senast som doktorand vid Åbo universitet sedan 2021.
Hälsa och motion är mina långvariga intressen och passioner. Under min 20-åriga bakgrund inom tävlingsbasket blev jag intresserad av hur kost och motion påverkar hälsan både på och utanför planen. Jag ville också veta vad som händer fysiologiskt i kroppen under motionen. Först började jag studera näringslära och förverkligade min dröm om att spela universitetsbasket i Florida, USA, där det finns utmärkta möjligheter att kombinera tävlingsidrott på hög nivå med studier. Efter det var det naturligt att fortsätta med magisterstudier i idrottsmedicin i Jyväskylä och därefter fortsatta studier i klinisk fysiologi i Åbo.
Forskningsämnet för doktorsavhandlingen valdes genom magisterstudiernas forskningspraktik och pro gradu-projekt.
Med tanke på främjandet av hälsan är det viktigt att undersöka de fysiologiska effekterna av sittande, som så starkt ingår i vår vardag. Livsstilssjukdomar är ett stort folkhälsoproblem, så det är viktigt att utreda hur levnadsvanorna och de val man gör i vardagen påverkar hälsan. Man har identifierat att sittande är skadligt för hälsan, men det behövs mycket mer forskningsdata om ämnet för att man utöver motionsrekommendationerna ska kunna göra hälsorekommendationer för sittande som kan vara till nytta för folkhälsan.
Garthwaites doktorsavhandling är en del av ett gemensamt projekt mellan det riksomfattande PET-centrumet (Åbo universitets, Åbo Akademis och ÅUCS gemensamma forskningscenter) och UKK-institutet.
I mätningarna deltog en stor grupp forskare från universitetets och ÅUCS olika institutioner/avdelningar (bl.a. klinisk fysiologi och nukleärmedicin, biomedicin, biostatistik). Projektets huvudforskare och min handledare för doktorsavhandlingen är docent, akademiforskare Ilkka Heinonen och min andra handledare är direktör för PET-centrumet, professor Juhani Knuuti. I doktorsavhandlingens kärngrupp ingick dessutom tre andra doktorander.
Konferensen i Glasgow
The Annual Congress of the European College of Sport Science är en högklassig konferens som är ett av de viktigaste årliga internationella idrottsvetenskapliga evenemangen. Där finns tusentals deltagare och ett enormt antal presentationer av toppforskare och experter från hela världen. Det speciella med konferensen är den högkvalitativa tävlingen för unga forskare som jag deltog i, och även om mitt abstrakt om hur minskat sittande påverkar sockeromsättningen i fettvävnaden inte gick vidare från första omgången, var det fantastiskt att få hålla en muntligt presentation i en internationell miljö.
Jag har tidigare presenterat resultaten av min forskning vid sammanlagt 12 nationella och internationella konferenser. Jag har tidigare också deltagit i American College of Sport Science Annual Meeting-konferensen i Denver och Boston, som motsvarar evenemanget i Glasgow. Det har varit intressant att få erfarenhet både av det amerikanska och det europeiska perspektivet inom området.
Konferenser och vetenskapliga evenemang är en väsentlig del av forskarens karriär för att sprida forskningsdata, lära sig, samla erfarenheter och nätverka.
Tyvärr saknades dock möjligheten till detta under en lång tid på grund av coronapandemin som drabbade just min doktorsavhandling när evenemangen började hållas virtuellt. Jag anser att diskussioner, möten och nya bekantskaper är bland det bästa konferenserna har att erbjuda.
Vid stora internationella evenemang pågår samtidigt så många intressanta sessioner och presentationer att det blir svårt att välja.
Från programmet valde jag främst presentationer om energimetabolism, rörlighetens hälsoeffekter och fysiologiska mekanismer. Det var mycket värdefullt att ta del av den senaste forskningen inom idrottsvetenskap. Förutom att lära mig nytt, följa andras presentationer och nätverka gav konferensen mig värdefull erfarenhet av att uppträda när jag fick presentera resultaten av min undersökning under sessionen motion & diabetes. Trots tidigare konferensframträdanden minns jag Glasgow som min mest lyckade muntliga presentation. Det viktigaste utbytet var att få öva på att uppträda och uppdatera mina kunskaper om den senaste forskningen. Det hjälpte mig också i förberedelserna inför min disputation några månader senare.
Allt som allt var det en minnesvärd, givande, lärorik och inspirerande konferensresa som gav nya perspektiv och entusiasm för att inleda min egen forskarkarriär. ÅUCS-stiftelsens stöd, i form av stipendiet som användes för deltagaravgiften och resekostnaderna, spelade en betydande roll i genomförandet av resan.
Dessutom är det fantastiskt, ifall konferensprogrammet tillåter, att få bekanta sig med nya platser och kulturer under konferensresorna. När vi reser med doktoranderna i vår grupp har vi gjort det till en vana att bl.a. vandra i nationalparkerna och besöka lokala idrottsevenemang.