TYKS-säätiö oli mahdollistamassa tärkeän jatkokoulutuksen Kanadassa

Tyksin urologian vastuualuejohtaja, dosentti ja ylilääkäri Peter Boströmillä on kokemusta ulkomailla saadusta arvokkaasta jatkokoulutuksesta. TYKS-säätiö tuki tätä kouluttautumista apurahalla kolmena vuonna.

Virtsarakkosyöpää käsittelevän väitöskirjansa vuoksi kirurgiaan erikoistunut Peter Boström päätyi erikoistumaan urologialle. Tärkeä askel urologin uralla oli työskentely Torontossa Princess Margaret Hospitalissa vuosina 2009-11. Sairaala on uro-onkologian huippuyksikkö. Suomeen paluun jälkeen Boström nimitettiin Tyksin urologian klinikan johtoon vuonna 2012.

  • Huippuasiantuntijoiden kanssa leikkaaminen antoi tärkeitä vaikutteita. Matkimisesta ei ole kyse, mutta huippuosaajien havainnoiminen ja keskittyminen tiettyyn tekemiseen on hyödyllistä. Opin siellä varmasti enemmän kuin Suomessa olisi ollut mahdollista viidessä vuodessa. Toronton vuosien rahoittamisessa TYKS-säätiön tuella oli suuri merkitys.

Sairastunut tarvitsee tietoa

Kanadassa vahvistui myös käsitys eturauhassyöpään sairastuneen miehen tiedontarpeiden merkityksestä. Eturauhassyöpä on tauti, jossa hoitovaihtoehtoja on useampia. Kun valittavasta hoitolinjasta päättävät lääkäri ja potilas yhdessä, on potilaan oltava samalla kartalla hoitavan lääkärin kanssa.

  • Potilas ei pysty osallistumaan hoitolinjojen valintaan, jos hänellä ei ole riittäviä taustatietoja taudistaan ja sen hoitovaihtoehdoista. Vaikka käymme ne tietenkin läpi potilaan kanssa, hän ei ole heti valmis ottamaan kantaa. Esimerkiksi aktiiviseuranta on hoitovaihtoehto, joka väärin ymmärrettynä voi potilaan ja puolison mielessä kääntyä hoidotta jättämiseksi, mistä ei suinkaan ole kyse. Kun vastakkain ovat usein syöpäkasvaimen tekninen poisto radikaalileikkauksella ja elämänlaatu, päätös ei voi olla yksin hoitavan lääkärin käsissä, pohtii Peter Boström.

Monien potilaiden ja puolisoiden kysyttyä mistä tietoa saa eikä sopivaa opasta ollut, Boström kirjoitti sellaisen kollegojensa tuella. Eturauhasen sairaudet. Ennaltaehkäisy, tutkimukset ja hoito (Tammi 2015) sai opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2016.

Puoliso mukaan

Suomessa eturauhasvaivoissa vastaanotolle tuleva mies saattaa ujostellen kysyä onko puolison mahdollista osallistua hoitoneuvotteluihin. Kanadassa puolisoiden osallistuminen on aivan yleistä ja luonnollista. Onhan kyse sentään parisuhteen kannalta tärkeistä asioista. Sitä paitsi kahdet korvat kuulevat aina enemmän ja taltioivat asioita enemmän kuin yksi ihminen pystyy.

Heidi Aaltonen (vas.) Peter Boström (kesk.) Mia-Mari Suotonen (oik.)

Tutkimus kehittää hoitoa

Nykyisin vastuualuejohtaja Boströmin työajasta 60 prosenttia on kliinistä potilastyötä, 20 prosenttia hallintoa ja 20 prosenttia tutkimusta, joka vie aikaa kyllä vapaaltakin.

  • Meillä on Tyksin urologialla hyvät olosuhteet. Tilat A-sairaalassa ovat toimivat ja vanha sairaala on ehkä kaunein paikka Kiinamyllynmäellä. Meillä on osaava henkilökunta ja intoa hoitaa työmme.

Urologit tekevät tutkimusyhteistyötä biolääketieteen perustutkijoiden, kuten professorien Matti Poutanen, Sari Mäkelä, Johanna Schleutker, Mathias Nees, Jyrki Heino, Kim Pettersson ja Pirkko Härkönen sekä patologien Pekka Taimen ja Markku Kallajoki, kanssa. Turku Prostate Cancer Consortium kokoaa yhteistyössä Auria-biopankin kanssa näytteitä, kliinistä dataa ja seurantatietoa eturauhassyövästä tulevan tutkimuksen käyttöön.

Syövän toteaminen täsmentynyt ja uusi kuvantamisohjattu TULSA-hoito tuo tarkkuutta

Viime vuosina merkittävä osa Tyksin urologian tutkimuksesta on liittynyt eturauhassyövän kuvantamiseen magneettikuvauksella. Tämä on mahdollistanut aiempaa paremman potilasvalinnan koepalojen ottoon. PSMA-PET-TT kuvaus on uusi kuvausmenetelmä, jolla voidaan todeta eturauhassyövän leviäminen aiempaa herkemmin. TULSA on uusi kuvantamisohjattu hoito, jossa ultraäänikuumennuksella voidaan eturauhasen kasvainalue hoitaa aiempaa tarkemmin ja vähemmin haittavaikutuksin kuin perinteisillä leikkaus-ja sädehoidoilla.  

Urologisten sairauksien perus- ja kuvantamistutkimuksen lisäksi urologian klinikalla  on meneillään useita monikansallisia faasi III:n lääketutkimuksia. Niiden myötä potilaat saavat uusimpia lääkkeitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Peter Boström, 48
  • LL 1999, LT 2001, TY
  • Urologian erikoislääkäri 2007
  • Jatkokoulutusta Torontossa 2009-2011
  • Dosentti 2012, TY
  • Tyksin urologian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja 2012
  • Euroopan urologiliiton Crystal Matula -palkinto ansioista akateemisena urologina 2013

Uutisia